Dobrodošli v divjini! 2016

1.DAN
Jutranji zbor pred Halo Tivoli in hiter skok s kombiji do Mačkovca, vadbišča Slovenske vojske v Bohinjski Beli pri Bledu. Na prizorišču nas pričaka mlada 11-članska ekipa Društva GAHA Slovenija. Spoznamo se preko iger, ki jim sledi dogovor o pravilih na taboru in kaznih za njihove kršitve. Razdelimo se v 4 skupine, ki jim poveljujejo voditelji Katja, Iza, Rok, Marcel. Po kosilu postavljamo vojaške šotore členarje, ki bodo varno zatočišče vse dni tabora.
Iz šotork postavimo tudi improvizirano tuš kabino. Sledi spoznavanje članov posameznih skupin, izbira imen skupin, izdelava trianglov za ognjišče, priprava večerne predstavitve skupin in kuhanje šmorna na ognjišču. Po večerji še skok v bistro Savo Bohinjko, zvečer pa zabava ob predstavitvah skupin in pripovedovanju nenavadnih življenjskih zgodb. Dan smo zaključili z zvito krajo zastave.

2.DAN
Drugi dan začnemo s tekom in telovadbo ter dvigom ukradene zastave. Na učnih postajah se urimo v orientacijskih veščinah, postavljanju ognjišča in prižigu ognja s kresilom ter prvi pomoči. Po kosilu smo jo mahnili na orientacijski pohod na katerem smo lahko preizkusili pridobljene veščine. Po kosilu imamo prosto za kopanje.
Popoldne je v znamenju delavnice izdelave svetil za nočni krst. Ta je obsegal degustacijo ogabne juhe, strugo in gozd strahu v njih pa beg pred medvedom, prečkanje reke pogube, vzpon iz soteske groze, iskanje poti z gozdnimi vilami in za zaključek ognjeni tek okoli svoje osi. Kandidate po opravljenih nalogah v Mepi klub sprejme sam duhovni vodja Gregirast.

3.DAN
Deževno vreme nam je odplaknil predviden program. Dan so nam napolnile družabne igre, hitri tečaj masaže, petje ob kitari, kviz o športu, umetnosti, živalih/rastlinah in življenju v naravi. Na ustvarjalnih delavnicah se posvetimo izdelovanju gregorčkov.
V večernem programu dokazujemo, da Mačkovec ima talent(e) – ogledali smo si parado mladinske umetnosti: 5-dejanko improskupine Stuff z naslovom Mati in sin, ljubezensko pesem v farsiju, solo kitarski nastop, predstavitev letošnje himne tabora, plesni hiphop in raperski vložek.
Zadnja točka je publiko in vse nastopajopče povezala v ritmih macarene. Po mnenju publike je največ talenta pokazal Amir, ki je zapel ljubezensko pesem v farsiju tik za petami so mu bili hiphoperji. Pred spanjem smo se ogreli ob skupnem ognjišču in jo ucvrli na toplo v svoje spalne vreče.

4.DAN
Jutranje razgibavanje z bansiji (gibalnimi igrami s petjem) zanimivih naslovov – Konj, Komar, Jan, Pingvini, Avokado in A ruski šaša ob katerih smo se vsi noro zabavali. Dan smo preživeli na orientacijskem pohodu na bivak, po poti katerega smo reševali spretnostne in logične naloge (Veste kaj je to: “Zjutraj glavo izgubi, zvečer pa jo dobi?” “Daj mi hrano in živel bom, dal mi vodo in umrl bom.”).
S pravilnimi rešitvami smo prišli do živil (hrenovke, korenje in krompir, čebula in česen, banane in čokolada) in pripomočkov (kotliček, kuhalnica, nož, deska, metlica) za kuhanje večerje na ognjišču. Na zadnji postaji nas je pričakala morska deklica Ariela, ki je v zameno za posodo od pohodnikov zahtevala pozibavanje v ritmih račk. Večer smo si popestrili s petjem in plesom ob tabornem ognju in ga zaključili z uspešno krajo zastave.

5.DAN
Po običajnem jutranjem razgibavanju smo se podali na lov za skritim zakladom. V nadaljevanju dopoldneva smo se igrali Derdians – igro simulacije srečanja različnih kultur z namenom medsebojnega spoznavanja in razumevanja dogajanja ob takšnem srečanju. Tako smo (z)gradili most med različnimi kulturami (slovenska, bosanska, hrvaška, srbska, romska, iranska, afganistanska) udeležencev tabora. Po Derdiansih smo ustvarjali dekoracijo za zaključni disko večer.
Po kosilu smo imeli čas za namakanje v bližnji reki. Po kopanju pa lokostrelstvo nato pa postavljanje bivaka in ognjišča v bližnjem gozdu. To je bilo preizkus moštvenega duha udeležencev.Za večerjo smo si po skupinah skuhali sataraž oz. kakšno od njegovih različic. Večer preživimo v gozdu na bivaku, od koder odmeva zvok kitar in petje. Skupaj z enim od udeležencev iz Bližnjega vzhoda zapojemo tudi ljubezensko pesem v farsiju. Na prelomu nega dneva v drugega pa smo lahko na nebu spremljali meteorski roj Perzeidov (meteorjev) po domače imenovanih tudi solze sv. Lovrenca, ki so švigali nad našimi glavami.

6.DAN
Zbujanje na bivaku in običajno jutranje ogrevanje z bansiji. Po zajtrku se razdelimo v dve skupini. Prva gre na krajši pohod do plezališča Iglica kjer se preizkušamo v plezanju v naravni steni v štirih težavnostnih smereh. Druga skupina se kopa in spušča po zipline-u čez reko. Popoldne se skupini zamenjata.
Večerjo smo si znova pripravili sami. Tokrat smo si pripravili slastne pice, ki smo jih spekli v žerjavici. Za uvod v zadnji večer na Mačkovcu smo naredili skupno oceno tabora in podali predloge za izboljšave. Evalvaciji je sledilo spuščanje gregorčkov po Savi Bohinjki. Preostali večer smo preplesali in si ga podaljšali s krajo zastave. Ta je kar dvakrat pristala v rokah nasprotnikov.

7.DAN
Zadnje jutro na Mačkovcu in zadnja telovadba na prostem. Po razgibavanju pospravljamo tabor. Skupaj podiramo in sušimo vojaške šotore členarje. Sušimo spalne vreče in podloge, pakiramo obleke in obutev. Tudi letos vsi udeleženci tabora prejmemo majice. Po opravljenem delu je čas za skupinsko fotko, (no več njih z različnimi razpoloženji) in bitko z vodnimi baloni – voditelji proti udeležencem tabora.
Okoli poldneva jo peš mahnemo v Mlino ob Blejskem jezeru, kjer se kopamo in vpisujemo vtise o taboru. 37 udeležencev in voditeljev nas je na Mačkovcu delilo čas in prostor, veselje in smeh, vročino in mraz. Kot vsako leto smo bili tudi letos vsi udeleženci MEPI tabora zmagovalci v boju z lastnimi omejitvami saj smo s kombinacijo svojih intelektualnih in vsakodnevnih praktičnih sposobnosti uspešno prestali bitko s svojimi strahovi, dvomi, s svojimi preteklimi izkušnjami in znanji. Upamo, da se srečamo spet naslednje leto. V še večjem številu.

Foto in besedilo: Ariana Godicelj in Marko Taljan